úterý 20. srpna 2013

Fáze: Co přidat?

Je tu funkční hra o pár úrovních a přijde mi, že je dobrá, ale přesto jí něco, ač ne úplně zásadního, chybí. Nějaký malý nápad, či nějaký originální koncept, snad herní mechanika, o které by se psalo jako o zásadním důvodu, proč si máte Kirkse zahrát. 

Přemýšlel jsem o přidání systému schovávání, jako je v Alcatrazu nebo Colony 28. Ale nepřijde mi to jako proveditelné z důvodu, že by se muselo přidat další tlačítko na obrazovku... případně nahradit dosavadní tlačítkový interface (tlačítka doleva a doprava) za joystick, který mi nepřijde zrovna ořechový. Taky mě napadlo, že by se dalo použít braní věcí do mechanické ruky robota, nebo jen jednoduché přilepení předmětu před horní část robota, ale zatím nevidím dobrý důvod pro přidání téhle fíčury. Že by snad Kirks házel předměty? Ale proč, když má zbraň? Přenášení kostiček na různá předem daná místa á la Portal by snad šlo, ale opět nevím, jak bych to řešil z pohledu interfejsu.

Interface zahrnuje následující tlačítka:

Šipka doleva, šipka doprava, střelba a skákání. Ikonky jsou rozmístěné po víceméně celé dolní části androidí obrazovky (jedno místečko uprostřed je, naštěstí, volné). 

Tlačítka tu jsou a mačkají se tak, že hráč musí stát pod ním a stlačí ho zkrátka a jednoduše přímo prstem. Jde o nápad inspirovaný Gods, kde se mi líbil, takže proto je to takhle řešené. Dále tu jsou posouvatelné krabičky, jež se dají použít jako odrazový můstek. Některé by mohly být zničitelné a v nich možná nějaký užitečný bonus, anebo naopak něco, co hráče lehce vystresuje. Zhruba na způsob původního Duke Nukema.

Co se výtahů a pohyblivých plošinek týče, v prvních úrovních nejsou. Jsou v plánu - v dalších úrovních jich budou mraky, tedy přiměřeně. 

Napadlo mě, že by Kirks mohl sbírat cestou po úrovni nějaké útržky kódu, nebo snad indicie, a pak na finální plošince by se hráč přiklonil k jedné z pěti nabízených možností. Pokud by vybral správně, začaly by se na něj sypat zlaťáky, resp. diamanty. Jako v Pevnosti Boyard. Hádanky by byly náhodně generované, což by zvýšilo replayabilitu. Jestli by to ale nepůsobilo přeplácaným dojmem, to v tuhle chvíli vážně nevím.

A tohle je tedy ta fáze, kdy se herní tvůrci chytají za bradu a přemýšlejí a mudrují, a vývoj hry stojí a sponzoři skáčou z oken. No, zase tak černé to snad nebude.

zeal

Žádné komentáře:

Okomentovat